CONSILIERE PSIHOLOGICA
CE ESTE CONSILIEREA PSIHOLOGICA?
Consilierea este un proces complex ce cuprinde o arie foarte larga de interventii care impun o pregatire profesionala de specialitate. Mai specific, termenul de consiliere descrie relatia interumana de ajutor dintre o persoana specializata, consilierul, si o alta persoana care solicita asistenta de specialitate, in cazul nostru, beneficiarul.
Relatia dintre consilier si persoana consiliata este una de alianta, de participare si colaborare reciproca.
CARE SUNT CARACTERISTICILE CONSILIERII?
Consilierea psihologica integreaza perspectiva umanista dezvoltata de Carl Rogers (1961) unde problemele psihice nu mai sunt vazute in mod obligatoriu in termenii de tulburare si deficienta, ci in parametrii nevoii de autocunoastere, de intarire a Eului, de dezvoltare personala si de adaptare. In acest sens, rolul principal nu ii mai revine doar psihologului vazut ca un superexpert.
Succesul consilierii este asigurat de implicarea activa si responsabila a ambelor parti (consilierul si persoanele consiliate) in realizarea unei aliante autentice, bazata pe respect si incredere reciproca.
A ajuta si a credita persoana ca fiind capabila sa isi asume propria dezvoltare personala, sa previna diverse tulburari si disfunctii, sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta, sa se simta bine cu sine, cu ceilalti si in lumea in care traieste, reprezinta valorile umaniste ale consilierii psihologice.
DEFINIREA CONSILIERII impune accentuarea anumitor caracteristici ce o disting de alte arii de specializare ce implica asistenta psihologica:
- Prima caracteristica este data de tipul de persoane carora li se adreseaza. Consilierea vizeaza persoane ce nu prezinta tulburari psihice. Aceasta faciliteaza, prin demersurile pe care le presupune, ca persoana sa faca fata mai eficient stresului si sarcinilor vietii cotidiene si astfel sa imbunatateasca calitatea vietii
- A doua caracteristica definitorie pentru consiliere este data de faptul ca asistenta pe care o ofera utilizeaza un model educational si un model al dezvoltarii si nu unul clinic si curativ. Sarcina consilierului este de a indruma persoana/grupul sa dezvolte strategii noi comportamentale, sa isi valorizeze potentialul existent, sa isi dezvolte noi resurse adaptative. Consilierea faciliteaza si catalizeaza atingerea unui nivel optim de functionare in lume
- A treia caracteristica a consilierii este preocuparea pentru preventia problemelor ce pot impiedica dezvoltarea si functionarea armonioasa a persoanei. Strategia de preventie consta in identificarea situatiilor si grupurilor de risc si in actiunea asupra lor inainte ca acestea sa aiba un impact negativ si sa declanseze “crize” personale sau de grup.
Sumarizand caracteristicile prezentate in paragrafele anterioare putem spune ca procesul de consiliere pune accentul pe dimensiunea dezvoltarii personale si a rezolvarii de probleme.
CARE SUNT OBIECTIVELE CONSILIERII?
Scopul fundamental al consilierii este functionarea psihosociala optima a persoanei/grupului. Acest scop poate fi atins prin urmarirea realizarii obiectivelor procesului de consiliere, si anume:
- PROMOVAREA SANATATII SI A STARII DE BINE: functionare optima din punct de vedere somatic, emotional, social
- DEZVOLTARE PERSONALA: cunoastere de sine, imaginea de sine, capacitatea de decizie responsabila, relationare interpersonala armonioasa, controlul stresului, tehnici de invatare eficiente, optiuni vocationale realiste
- PREVENTIE: a dispozitiei afective negative, a neincrederii in sine, a comportamentelor de risc, a conflictelor interpersonale, a dificultatilor de invatare, a dezadaptarii sociale, a disfunctiilor psihosomatice, a situatiilor de criza.
CE VIZEAZA CONSILIEREA PSIHOLOGICA?
-
ACCEPTAREA DE SINE: atitudine pozitiva fata de propria persoana, acceptarea calitatilor si defectelor personale, perceptia pozitiva a experientelor trecute si a viitorului.
-
RELATII POZITIVE CU CEILALTI: incredere in oamenii, sociabil, intim, nevoia de a primi si a da afectiune, atitudine empatica, deschisa si calda.
-
AUTONOMIE: independent, hotarat, rezista presiunilor de grup, se evalueaza pe sine dupa standarde personale, nu este excesiv preocupat de expectantele si evaluarile celorlalti.
-
CONTROL: sentiment de competenta si control personal asupra sarcinilor, isi creeaza oportunitati pentru valorizarea nevoilor personale, face optiuni conforme cu valorile proprii.
-
SENS SI SCOP IN VIATA: directionat de scopuri de durata medie si lunga, experienta pozitiva a trecutului, a prezentului si relevanta viitorului, convingerea ca merita sa te implici, curiozitate.
-
DEZVOLTARE PERSONALA: deschidere spre experiente noi, sentimentul de valorizare a potentialului propriu, capacitate de auto-reflexie, perceptia schimbarilor de sine pozitive, eficienta, flexibilitate, creativitate, nevoia de provocari, respingerea rutinei. Consilierul il ajuta pe beneficiar sa controleze o situatie de criza si il asista in gasirea unei solutii la problema cu care se confrunta. Consilierea psihologica presupune un numar mai redus de sedinte fata de psihoterapie utilizand metode si tehnici similare acesteia, insa diferenta esentiala consta in faptul ca in consilierea psihologica se vizeaza preventia aparitiei tulburarilor.
Astfel, prin consiliere psihologica se URMARESTE:
- Autocunoasterea
- Optimizarea si dezvoltarea personala
- Adaptarea cat mai eficienta la mediul extern, a beneficiarului
- Consilierul psihologic intervine cu mijloace specifice psihologiei, in scopul de a optimiza, stimula autocunoasterea si dezvoltarea personala, a preveni anumite probleme emotionale, cognitive si de comportament.
CUI FOLOSESTE CONSILIEREA PSIHOLOGICA?
- beneficiarilor care pot avea diferite probleme de adaptare sociala, de adaptare la locul de munca sau de relationare
- beneficiarilor care se simt dezorientati profesional
- parintilor, beneficiari care se confrunta cu greutati in relationarea cu adolescentul sau copilul lor
- beneficiarilor care trec prin perioade dificile (presiuni profesionale sau sociale, divort, stres)
- membrilor unei familii cu tensiuni in relationare
- tuturor beneficiarilor (indiferent de varsta) care au nevoie de sustinere ori care doresc sa faca schimbari importante in viata lor.